A Down Alapítvány

Aktuális hírlevelünk − Örökbefogadás közvetítése a Down Alapítványnál

 Örökbefogadás a Down Alapítványnál

A Down Alapítvány (Down Dada) Sorstárs Segítő Szolgálata 25 éve segíti az újonnan született Down-babák családját információkkal, lelki támogatással, sorstársi melléállással. Az évek folyamán az eredeti tevékenységünk kibővült a várandósság alatt fejlődési rendellenességgel diagnosztizált babát váró kismamák és családjaik támogatásával. Azzal is többször szembesültünk, hogy a sérült babák felnevelését nem vállalja a vérszerinti családja, annak ellenére sem, hogy minden támogatást megkaphat az önkénteseinktől. 16 éve dolgozunk azon, hogy a lemondó vérszerinti szülők helyett családot találjunk a babáknak. Több, mint 30 ilyen gyermeknek sikerült szerető örökbefogadó vagy nevelőszülőt találnunk.

2020. augusztus 14-én az EMMI hivatalosan is engedélyezte a nyílt örökbefogadást elősegítő tevékenységünket. Így most már nemcsak más szervezeteken keresztül végezhetjük ezt, hanem saját jogon is.

Küldetésünk, hogy minden gyermek szerető családban nőhessen fel, akkor is, ha valamilyen fejlődési rendellenességgel született. Ennek érdekében sokoldalú segítséget nyújtunk:

 • Sorstársi támogatást biztosítunk a sérült, fogyatékos gyermekek szüleinek, hogy meg tudjanak küzdeni a kezdeti nehézségekkel, el tudják fogadni és szeretetben fel tudják nevelni azt a kisbabát, akit kaptak;
 • Információval segítjük a családokat az igénybe vehető támogatásokról, fejlesztésekről, egészség-szolgáltatásokról, terápiákról;
 • Ha a vérszerinti család mégsem vállalja a gyermek felnevelését, akkor segítünk egy szerető, befogadó családot találni a kisbabának;
 • Az örökbefogadó és nevelőszülők is igénybe vehetik a Bethesda Kórházzal közösen működtetett, a megelőzést és a gyógyítást  szolgáló Down Ambulanciát, az ott működő terápiákat és szűrővizsgálati programot;
 • A Down Alapítvány Korai Fejlesztő és Tanácsadó Szolgálatát;
 • Felnőttkorban pedig a gyermekük  egész életén átívelő szolgáltatásainkat, a képzéseket, a foglalkoztatást, a lakhatási szolgáltatásokat és szabadidős programokat.

Az Alapítvány örökbefogadási programjáért felelős szakmai vezető Steinbach Éva.

Elérhetőségek: +36 20 260 7793, steinbach.eva [at] downalapitvany.hu

További információ:  https://www.downalapitvany.hu/node/1890

Ha ön is támogatná, hogy a fejlődési rendellenességgel született gyermekek is szerető családhoz kerüljenek, akkor ide kattintva bankkártyás fizetéssel vagy az UniCredit Banknál vezetett 10918001-00000013-38730007 sz. bankszámlára utalva

- 3.000 forinttal a közvetítői munka szervezéséhez tud hozzájárulni,

- 5.000 forinttal támogathatja a személyes konzultációt a baba otthonában,

- 10.000 forinttal egy baba folyamatos kíséréséhez tud hozzájárulni,

- 15.000 forinttal az örökbefogadó szülő tréningen való részvételének költségét tudja támogatni.

ofp4  ofp1


Kérjük, támogassa Az Értelmi Fogyatékosok Fejlődését Szolgáló Magyar Down Alapítványt adója 1%-ával!

Bővebb információt itt talál.

 

FONTOS!

Néhány éve sokunknak már a NAV készíti el a bevallását. Ebben az esetben nem kapunk külön tájékoztatást az 1%-leadásáról. Emiatt a fenti gombra kattintva letölthető 1%-os ívet a bevallásból a NAV lakhely szerint megfelelő címére adószámunk megadásával vagy ügyfélkapun keresztül május 20-ig kell külön leadni.

Fontos továbbá, hogy a NAV adatbázisában, a támogatható szervezetek listájában az alapítvány teljes neve szerepel. Kérjük ezért a következő képpen keressen minket: "Az Értelmi Fogyatékosok Fejlődését Szolgáló Magyar Down Alapítvány"!

Számítunk a segítségére, akkor is, ha a NAV tölti ki a bevaláását!

Adószám: 18005282-1-42 

A Down Alapítvány értelmileg akadályozott és halmozottan sérült gyermekek, fiatalok és felnőttek fejlesztését, önálló életvitelének segítését, valamint családjaik támogatását tűzte ki céljául, annak érdekében, hogy lehetőleg minden értelmi fogyatékos gyermek családban nőhessen fel, felnőttként pedig a lehető legközelebb jusson az önálló élet megvalósításához. Ennek érdekében egy komplex szolgáltatás-rendszert tart fenn, mely magába foglalja

 • a családok korai segítését (Dada-szolgálat, tanácsadás, szülőtréningek);
 • a sérült gyermek komplex korai ellátását (Down Ambulancia, Korai Fejlesztő és Tanácsadó);
 • a családok folyamatos támogatását (szociális szolgáltatások, Átmeneti Otthonok, Napközi Otthonok),
 • a fiatal sérültek önálló életre és munkára előkészítését (komplex felmérés és fejlesztés),
 • az önálló élet feltételeinek biztosítását (támogatott foglalkoztatás, munkahelyek, támogatott lakhatás, lakóotthonok, napközi otthonok).

Szolgáltatásaink megtervezésekor egyénre szabott megoldásokat keresünk, és a holisztikus szemlélet gyakorlati megvalósítását tartjuk szem előtt. Alapelveink a normalizáció és az integráció, hogy a sérült emberek és családjuk velünk és köztünk élhessenek, mint bárki más.

Adományával lehetővé teszi, hogy szolgáltatásainkkal minél több Down-szindrómás és más sérült gyereknek és felnőttnek nyújthassunk segítséget, fejlesztést, lakhatást, munkát, önálló életet!
Lépjen ide, ha adományozni szeretne:
A Down Alapítvány megújult bankkártyás adományozási rendszere.


Utcán, aluljárókban, áruházakban, plázákban sosem gyűjtünk adományt! Ha ilyesmit tapasztal, akkor sajnos a Down Alapítvány nevével visszaélő szélhámosokkal találkozott.


A Down  Alapítvány székhelye:

1145 Budapest, Amerikai út 14.

Központi iroda:

1143 Budapest, Ilka u. 26. II./6. Tel.: 788-2513

Az Alapítvány elnöke: Dr. Gruiz Katalin
E-mail cím: down [at] downalapitvany.hu

Bankszámlaszámok:
UniCredit Bank 10918001-00000013-38730007
UniCredit Bank 10918001-00000013-38730148
(Citibank 10800007-56240003 - megszűnt, kérjük, hogy az UniCredit Bank-os számlaszámunkra utaljanak. Köszönjük!)

Egyéb azonosító- és engedélyszámok:

Adószám: 18005282-1-42
Felnőttképzési nyilvántartásba vételi szám: E-000844/2014

Védett foglalkoztatás hatósági bizonyítványának nyilvántartási száma: 63/0125/HB

Doklist.com által hitelesített szervezetAz Értelmi Fogyatékosok Fejlődését Szolgáló Magyar Down Alapítvány
Doklist.com profilja