Új szakaszába ért az Élelmiszerbankkal folyó együttműködésünk a szupermarketeknél megjelenő el nem adott maradék és lejárat közeli élelmiszerek mentésében.
Alapítványunk 4 szupermarketben kidobás sorsára ítélt élelmiszert hoz el naponta: zöldséget, gyümölcsöt, húsárút, pékárút.
Ez a tevékenység mind a környezet, mind az alapítvány számára hasznos, hiszen nem vész kárba az értéket képviselő élelmiszer, és csökkenthetőek az alapítványnál élelmezésre fordított költségek.
A 2016-os évben minden egyes ügyfelünk, összesen mintegy 300 személy részesült napi-heti gyakorisággal a mentett élelmiszerből, ami havi szinten 1000-2000 forint térítési díj csökkenésként jelentkezett a nálunk étkező ügyfeleknél. Az idén megnövekedett mennyiség miatt ennek kétszeresére számítunk.
Az Alapítvány munkatársai részéről különleges odafigyelést és kreativitást igényel a kiszámíthatatlan mennyiségben és összetételben érkező élelmiszerek hatékony felhasználása, szükség esetén tárolása, tartósítása, vagy távolabbi célpontok felé történő szétosztása.
Tanuljuk a tartósítás, befőzés, blansírozás, mélyhűtés praktikáit, már egy sor tapasztalatot szereztek a munkatársak, például a pékárú mélyhűtésével és felengedtetésével kapcsolatban.
MONDJ NEMET AZ ÉLELMISZEREK ELPAZARLÁSÁRA, INDOKOLATLAN KIDOBÁSÁRA! Ha a kereskedők gondosan kezelik, követik árukészletük szavatossági idejét, akkor még ehető állapotban kitudják vonni a forgalomból és továbbadni a rászorulóknak. Gyerekek, emberek tízezrei éheznek vagy nem jutnak megfelelő táplálékhoz, az élelmiszerrel meg az történik, amit a képeken bemutatunk!
NE HAGYJUK, HOGY ÍGY LEGYEN!