A szeptemberben indult a program Down Alapítványnál Könnyen érthető hulladékcsökkentés címmel. A demonstrációs program az egyik nagyon aktuális, korunk sürgető problémáját tűzte ki egyik céljául. Az élelmiszermentés gyakorlatban való megismertetése, és szemléletváltást hirdető kampánya következményeként a Down Alapítvány otthonaiban különös hangsúlyt fektetnek a tudatos vásárlásra, és a maradék élelmiszer újrahasznosítására. Mivel ételt nem dobunk ki, például a száraz zsömléből zsemlemorzsát, pizzát készítenek, az ünnepek mikuláscsoki maradékából forrócsokit , csokiskekszet, kókuszgolyót, és sorolhatnám még mi minden maradékot mentenek meg a kidobástól.
Adományba kapott, lejárati idő előtt 1-2 nappal érkező élelmiszer mennyisége kiszámíthatatlan, sokszor jóval több, mint amennyit meg tudnak enni. Kidobni tilos, így a mentett élelmiszert az intézmények konyhájában azonnal feldolgozzák, hasznosítják, felhasználják.
Az élelmiszer mentésről otatóanyagok készülnek.
Könnyen érthető élelmiszer mentéssel kapcsolatos recepteket tartalmazó szakácskönyvünk folyamatosan bővül.
A projekt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.