Mentális akadálymentesítés

"Legyen mindenki számára használható a környezet!"

Az "Akadálymentes ügyintézés" a fejlesztési projekt definíciója értelmében azt jelenti, hogy
1. a hivatalok és szolgáltatók váljanak alkalmassá az értelmi fogyatékos, a nehezen értő, nehezen beszélő és lassabban gondolkodó, egyszerű vagy idős emberek fogadására és kiszolgálására;
2. hogy a potenciális ügyfelek könnyen érthető tananyagok segítségével felkészülhessenek ügyeik önálló intézésére, megszerezzék a szükséges készségeket és motiváltságot és hogy
3. az őket segítő szociális szakemberek vagy családtagok megtanulják a segítségnyújtás hatékony módját, hogy egy idő után elengedhessék támogatottjuk kezét!

Könnyen érhető oldalainkon (KÉR menűpont alatt) számos könnyen érthető oktatási és tájékoztató anyagot találhat az érdeklődő.

Ajánlott kifejezések
A csatolt anyagban összefoglaljuk a fogyatékosság kifejezésére ajánlott, megtűrt és tiltott kifejezéseket az összes fogyatékosság és segédeszköz terén. Reméljük, hogy ez segít eligazodni az állandóan módosított kifejezések tömegében. Néhány fontos szabályt előre is kiemelnénk: bármilyen jelzőt is használ a fogyatékosság jellemzésére, az mindig egy főnévre vonatkozzék! Például fogyatékos ember, fogyatékossággal élő programozó, tanulásban akadályozott tanuló, stb. Vagyis, a jelzőből ne generáljunk főnevet, mert az durva, bántó!
Könnyen érthető szöveg írása
Könnyen érthető szövegek elkészítéséhez ad segítséget ez az útmutató, mely összefoglalja a szöveg könnyen érthetővé alakításának szabályait és tanácsokat ad a könnyen érthetőség eléréséhez.
Akadálymentes ügyintézés
Hivataloknak és szolgáltatóknak segítségképpen akkreditált tanfolyam tematikája, és ismertetője, az értelmi fogyatékosokkal való hivatalos ügyek intézéséhez.
Akadálymentes ügyintézés támogatása
Ez a menüpont a segítőknek szól, akik a könnyen érthető szövegeket készítik és segítik a Down Alapítvány ügyfeleit az akadálymentes ügyintézésben vagy bármilyen egyéb tevékenységben, például támogatott lakhatás vagy támogatott foglalkoztatás során.
Értelmi fogyatékosok önálló ügyintézésének támogatása
Itt találhatóak a mentálisan akadálymentes ügyintézésre vonatkozó általános információk, így azok az ügytípusok, amikre már elkészültek a konkrét segédanyagok, a könnyen érthető segédanyagok készítési módja, a megfelelő kifejezések használata, stb.
Értelmi fogyatékos ügyfelek felkészítése önálló közlekedésre
A közlekedés központi helyet foglal el az önállóság elérésében, hiszen ettől függ, hogy eljut-e egy ember a lakóhelyéről a munkahelyére, a szabadidős programjaira, el tud-e menni a barátaival egy-egy közös programra, vagy hogy tud-e randevúzni a szerelmével. Ha nem tud önállóan közlekedni, akkor kiszolgáltatott, arra kell mindennel várnia, hogy valaki elkísérje, elvigye.
Publikáció
Népszava készített interjút a választások előtt, és tudósítást a projekt zárókonferenciájáról
KÉR, azaz könnyen érthető kiadványok
KÉR azt jelenti, hogy könnyen érthető. Itt az alapítvány által kiadott sorozat már megjelent tagjait láthatják. A kiadványok megrendelhetőek az Alapítvány központjában.