Élelmiszermentés

2017. 08.

Új szakaszába ért az Élelmiszerbankkal folyó együttműködésünk a szupermarketeknél megjelenő el nem adott maradék és lejárat közeli élelmiszerek mentésében.

Alapítványunk 4 szupermarketben kidobás sorsára ítélt élelmiszert hoz el naponta: zöldséget, gyümölcsöt, húsárút, pékárút.

Ez a tevékenység mind a környezet, mind az alapítvány számára hasznos, hiszen nem vész kárba az értéket képviselő élelmiszer, és csökkenthetőek az alapítványnál élelmezésre fordított költségek.

A 2016-os évben minden egyes ügyfelünk, összesen mintegy 300 személy részesült napi-heti gyakorisággal a mentett élelmiszerből, ami havi szinten 1000-2000 forint térítési díj csökkenésként jelentkezett a nálunk étkező ügyfeleknél. Az idén megnövekedett mennyiség miatt ennek kétszeresére számítunk.

Az Alapítvány munkatársai részéről különleges odafigyelést és kreativitást igényel a kiszámíthatatlan mennyiségben és összetételben érkező élelmiszerek hatékony felhasználása, szükség esetén tárolása, tartósítása, vagy távolabbi célpontok felé történő szétosztása. 

Tanuljuk a tartósítás, befőzés, blansírozás, mélyhűtés praktikáit, már egy sor tapasztalatot szereztek a munkatársak, például a pékárú mélyhűtésével és felengedtetésével kapcsolatban.

MONDJ NEMET AZ ÉLELMISZEREK ELPAZARLÁSÁRA, INDOKOLATLAN KIDOBÁSÁRA!  Ha a kereskedők gondosan kezelik, követik árukészletük szavatossági idejét, akkor még ehető állapotban kitudják vonni a forgalomból és továbbadni a rászorulóknak.  Gyerekek, emberek tízezrei éheznek vagy nem jutnak megfelelő táplálékhoz, az élelmiszerrel meg az történik, amit a képeken bemutatunk!

NE HAGYJUK, HOGY ÍGY LEGYEN!

 

MEGROMLOTT GYÜMÖLCS: HA VOLNA KINEK ADNI, NEM KÉNE MEGVÁRNI, HOGY HULLADÉKKÁ VÁLJON!
LEJÁRT ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS, KIDOBÁSRA VÁR. SOKAN JÓL LAKTAK VOLNA VELE.
SOK A RÉPA, ELADNI NEM LEHET, NINCS HOVA KÜLDENI?
A HULLADÉKLERAKÓKAT ÉRTÉKES ÉLELMISZER TERHELI, EMIATT ÚJAT KELL NYITNI!
ELADNI NEM LEHETETT, NEM VOLT HOVA KÜLDENI, ELPAZAROLTUK!
ELVETETTÉK, MŰVELTÉK, BETAKARÍTOTTÁK, SZÁLLÍTOTTÁK, A BOLTBAN KIRAKTÁK, VÉGÜL KIDOBTÁK
TÚL NAGY MENNYISÉGRŐL VAN SZÓ, EZ MEGENGEDHETETLEN!!
MÉG MINDIG EHETŐNEK TŰNIK!
EZ MEG TALÁN MÁR A BOLTBA SEM KERÜLT EL!
MENTSÜK MEG AZ ÉLELMISZERT A HULLADÉKKÁ VÁLÁSTÓL