Karácsonyi jótékonysági est - Szimpla Színház

2013. 12.

A szavak erejével

A Szimpla Színház jótékonysgi estje, melyről így írnak:

"Irodalmi, színházi jótékonysági estet szerveztünk, amely – szokott céljainktól kicsit eltérően – nem csupán az irodalom, a kortárs dráma értékeire szeretné felhívni a figyelmet, hanem azokra a „kortárs élethelyzetekre”, amelyek egyre többeket sújtanak ma Magyarországon.

Már az is fontos, ha egy író ír a szegénységről, a kiszolgáltatottságról. Úgy gondoljuk, ha a színház, az irodalom, a színészek és írók nem csak megfigyelői, bemutatói, dokumentálói a nyomornak, de, ha kis mértékben is, de tesznek ellene, az példaértékű lehet.

Az est során Tallér Edina, Térey János, Zalán Tibor, Haraszti Ágnes, valamint a szervezőség (Csikós Attila, Sediánszky Nóra, Szöllősi Mátyás, Mesterházy Fruzsina) írásai hangoztak el. A műsort élőzene fűszerezte.

Az esten felolvasó írók: Tallér Edina, Térey János, Zalán Tibor

Meghívott író barátaink műveiből felolvastak: Fazakas Júlia, Menszátor Héresz Attila, Nagy Ervin

Az est zenésze: Ujj Zsombor (Czinege banda)

Hogy kinek folyósítjuk a befolyt összeget? Szládek Katalin, a Down Alapítvány Korai Fejlesztőjének vezetőjével, Domonkos Ágnessel egyeztetve, egy Pest környékén nehéz körülmények között élő családja kapja meg még Karácsony előtt:

S. Krisztina nyolc gyermekes családanya. Hét fia és egy leánya van. A gyerekeket egyedül neveli. A két legkisebb gyermek ikerterhességből születtet. Ők most tizenhat hónaposak. Az ikerpár közül a leánygyermek Down szindrómás. A család szegény körülmények közt él, bizonytalan anyagi helyzetben, Zsámbokon. A gyermekek apja, az ikrek megszületését követően elhagyta a családot. Az édesanya a gyermekek ellátása mellett nem tud munkát vállalni, a család a GYES és a családi pótlék összegéből él. Az anya a nehéz körülmények között is igyekszik a lehető legjobban ellátni a gyerekeket. Az ikrek koraszülöttek voltak, sok egészségügyi problémájuk volt, e miatt nagyon sok időt töltöttek kórházban. A kórházi ellátást Budapesten kapták meg, az anyát a folyamatos utazás rendkívüli módon megterhelte. Leila 2012 novembere óta jár édesanyjával a Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központjába fejlesztésre.

A programon adományjeggyel lehetett részt venni, az adomány minimális összege 1000 Ft, de az adományon felül szívesen fogadtunk játékokat, ruhaneműt a gyermekek és édesanyjuk számára."