Tárgyfotózás tanfolyam, és fotóterápia indult

2015. 10.

Októberben indult a MOL és az Új Európa Alapítvány támogatásával a tárgyfotózás tanfolyam, és januárban folytatódik a művészetterápiás tanfolyammal, és táborral.

A tanulók képességének, és a termékfotózásra való alkalmasság felmérése után a tárgyfotózás technikájának bemutatása és gyakorlása a kijelölt értelmi fogyatékos ügyfeleink részvételével két intézményünkben történt. Az első alkalmakkor tanulók megismerték a termékfotózással kapcsolatos szempontokat és technikákat. Mindkét intézményben felállításra került egy-egy fotóbox (mini műterem) melynek segítségével könnyen megtanulható módon hozható létre az optimális fényviszonyok között történő tárgyfotózás. Két reflektor felszerelése biztosítja a megfelelő fényviszonyokat, így nem szükséges a bonyolult fényméréssel, és fényképezőgép beállításokkal kivitelezhetetlenné tenni értelmi fogyatékos tanulóink számára a jó minőségű tárgyfotók készítését.

Tanulóink könnyedén sajátították el a fotóbox összeszerelését, már a második alkalom után önállóan teremtették meg a feltételeket a fotózáshoz. A fotóállványok használata elengedhetetlenül hasznosnak bizonyult a felkészítések alkalmával. Így kiküszöbölhetővé vált a bemozdulás, ami egyébként reális hibalehetőségként merült fel. Sok esetben tanulóink nem tudtak bemozdulás nélkül exponálni, a fix állvány használata és elhelyezése megoldást adott többek között erre a problémára is. Ezen eszközök használatával könnyen kivitelezhetővé vált a termékek egyenkénti elhelyezése, és a jó minőségű fotók elkészítése.

Nagyobb gondot okozott a termék csomagok, szettek fotózása. Gyakorlással fejleszthető, - bár ebben egyelőre még segítségre szorulnak tanulóink- a termékek ízléses összeválogatása, szín, stílus, és funkció szerinti csoportosítása.

Tanulóink munkáját dicséri a 2016-os naptár, amelybe többnyire azok a fotók kerültek bele, amit önállóan készítettek.

A termékfotózás megtanulásához a következő lépésben a fotók grafikai programmal történő javítását, restaurálását sajátították el az értelmi fogyatékos tanulóink. Az ACD See, és Photoshop programokkal ismerkedtek meg.

Januárban a fotóterápiával folytatódik a projekt.