Mentális Akadálymentesítés - Elvek, Etika, Gyakorlat

Szerző(k)
Gruiz Katalin
Megjelenési adatok
Down Alapítvány, Budapest
Megjelenés éve
2009

A könyv az értelmi fogyatékos emberek hivatali ügyintézése során felmerülő akadálymentesség, helyesebben a hiányzó akadálymentesség kapcsán született meg, ugyanakkor megállapításai, tanítása, a közreadott tapasztalatok érvényesek és hasznosíthatóak az élet minden egyéb területén, ahol értelmi fogyatékosok és nem értelmi fogyatékosok interakciója jöhet létre.

A Mellékletben megtalálhatók a Down Alapítvány Mentális Akadálymentesítés Program tanfolyamajánlói, illetve a gondokság intézményével kapcsolatos jogi háttér és útmutató.

Továbbá könnyen érthető tananyagokat és segédanyagokat is tartalmaz a kiadvány: hogy az értelmi fogyatékos olvasók és az őket segítők egyaránt hasznos információhoz jussanak például az Állampolgári ismeretek, Személyi igazolvány igénylés, Fogyatékossági támogatás igénylése stb. témákban.

A könyv cd mellékletet is tartalmaz, amelyen mindezek elektronikus formában is hozzáférhetőek.

„A könyv többfunkciós – elméleti és gyakorlati alapozó anyagnak, tankönyvnek, kézikönyvnek, útmutatónak, ismeretterjesztőnek, egyes esetekben helyzetelemzésnek is szánjuk ezt a gyűjteményt, amiben többéves munkánk eredményét és gyakorlati tapasztalatunkat igyekszünk továbbadni, remélve, hogy ezzel is hozzájárulhatunk egy új, a sérült emberek számára is élhető világ megteremtéséhez.”

Gruiz Katalin