INV alternatív pedagógiai rendszer felnőtt értelmi fogyatékos személyek szociális támogatásába ágyazott fejlesztésére

Mit jelent az INV modell?

  • Az INV egy fejlesztő támogató modell, mely a támogató szakember és a támogatott személy kapcsolatát helyezi a középpontba, és ezen a személyes viszonyon keresztül közelíti az értelmi fogyatékos személyekkel végzett munka különböző aspektusait. Lényegi elemei a tudatosság és a partneri viszony, valamint a szakember kiégésének megakadályozása.

 

Milyen eszközöket alkalmaz az INV modell ?

  • A kézikönyv ismerteti a modellt és példákon keresztül magyarázza meg a a támogató–támogatott viszony lépéseit és fázisait, a kapcsolat lehetséges "ellenségeit". 
  • Az útmutató a tréningek megtervezéséhez, levezetéséhez ad segítséget, a  tesztelés során szerzett tapasztalat beépítésével. A tréningek célja a modell, az új attitűd megértetése a szakemberekkel. A projektben elkészültek a tréningek során használatos eszközök, demonstrációs anyagok, videók (melyeket a fejlesztés során készítettünk).
  • A modell bevezetését hatékonyan segítik a kötelezően használandó önmegfigyelő regiszter és az eseménynapló. Az önmegfigyelő regiszter segítségével a szakember attitűdjének változását követheti mind maga a szakember, mind a tréner vagy coach, aki őt támogatja. A napló a támogatott értelmi fogyatékos személy előrehaladását mutatja nagy felbontásban, ami pozitív visszajelzés a szakembernek.  Mindkét eszköz a szakember tudatosságát hivatott növelni, lehetővé téve mind a saját, mind a támogatott személy fejlődésének tudatos követését.
  • Egyéb eszközök: példamesék, videók, vetíthető előadások, értékelő lapok segítik mind a trénereket, mind az értelmi fogyatékosokkal közvetlenül dolgozó szakembereket az INV modell alkalmazásában.
  • Mindezeken kívül kiterjedt pedagógiai, pszichológiai és szociális eszköztárat is tartalmaz, melynek használatával az értelmi fogyatékos személyek állapotfelmérése, szükséglet- és igényfelmérése, a rövid, közép- és hosszútávú tervek elkészítése és kivitelezése, valamint az ismételt feladatok és a ciklikusság tervezése kapnak támogatást.

További információ:

...az a szemnek láthatatlan