Az értelmi fogyatékos gyermekek és felnőttek fotográfián alapuló művészetterápiája, környezetvédelmi nevelése

A program konkrét célkitűzése, hogy az önállósodási igény és a személyiségfejlődési csíráit a fotózás, mint élmény segítségével megerősítse és ezzel előkészítse a felnőtté válást.
A 2016 januárjában kezdődött fotóterápiás foglalkozásainkon az volt az elsődleges célunk, hogy a csoportfoglalkozásokon résztvevő középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő fiatalok képesek legyenek érzéseiket, hangulataikat, az adott témakörhöz kapcsolódó véleményüket vizuálisan (is) kifejezni.
Alkotás közben a belső érzések kívülre kerülnek, így objektívebben szemlélhetőek mind az alkotó, mind a befogadó számára. A kép hatása a lényeg, ami beindítja az érzelmi folyamatokat és nem minősíti a kép készítőjének másságát. Az alkotás közben lezajló lelki folyamatok, a pozitív élmények megtapasztalása segítséget nyújthatnak a személyiség fejlődésében.
A fotográfia segítségével megtanulhatnak másként tekinteni a világra. A kamerán keresztül felfedezhetnek olyan részleteket, melyek a hétköznapokban észrevétlenek maradnak. A fényképezőgép által más perspektívából tekinthetnek a környező világra, a különleges kompozíciók, illetve korrekciós programok segítségével a saját nézőpontjuk szerint mutathatják be (akár több szemszögből is) megörökített pillanatot. A programot 2016-ban az E.on Hungária Zrt, 2017-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.