Egészségértés könnyen

Az értelmi fogyatékos emberek autonóm élete több területen is támogatást igényel, ezek a lakhatás, a munkavállalás és a munkába járás, szolgáltatások igénybevétele. A legfontosabbak az egészségügyi, oktatási, pénzügyi, gazdálkodási, közlekedési és  szabadidős (kulturális, sport)  szolgáltatások.
Paradox módon pénzügyi, banki, közlekedési, lakhatási ismereteket és gyakorlatot viszonylag könnyen, probléma mentesen szereznek és a kísérő támogatást is fokozatosan le lehet csökkenteni, akár egy biztonsági  telefonos távkapcsolatra, de az egészséggel kapcsolatos ismeretek, az orvoshoz eljutás, megelőző vagy gyógyító szolgáltatások igénybevétele, a kommunikáció az orvossal az utolsó a sorban. Ennek két oka van: az értelmi fogyatékos ember ismerethiánya és az egészségügy hozzáállása, a betegjogok gyakori figyelmen kívül hagyása, a nem megfelelő kommunikáció, a szolgáltatói attitűd hiánya.

Ezek miatt az orvoshoz még a jobb képességű értelmi fogyatékos felnőtt emberek sem tudnak egyedül elmenni, és segítőik sem vállalják ezért a kockázatot, így orvosi ellátás igénybe vételéhez szinte mindig kísérőre van szükségük.

A fent ismertetett okok közül az egészségértés programunk a fogyatékos személyt és segítőjét célozza, de nem zárjuk ki teljesen az egészségügyben tevékenykedők megkörnyékezését sem, hiszen mindkét félnek együtt kéne elérnie legalább a megrendelő-szolgáltató szintet, hogy a páciens el tudja mondani, mi a panasza, mit szeretne, az orvos és az asszisztensek pedig türelmesen szolgálják ki őt szűréssel, vizsgálattal, gyógyítással. 

Tehát min írtuk, a könnyebbik oldalnál kezdjük a helyzet javítását: a fogyatékos embernél. Sajnos ma még ott tartunk hogy legtöbbjük ismerete az egészségügyről, a betegek jogairól, kommunikációja az orvossal / egészségügyi dolgozókkal nem alkalmas arra, hogy saját érdekét érvényesíteni tudja. A helyzet megváltoztatása érdekében 2017-ben intenzív tréning-sorozattal és metodikák, könnyen érthető tananyagok kidolgozásával léptünk a tettek mezejére.

  1. A betegek jogai: a tananyagon kívül papír alapon megjelent könyvecskét is készítettünk könnyen érthető formában.
  2. Tananyag készült és több tréningen kipróbálásra került az orvoshoz bejelentkezés és eljutás minden egyes lépése és maga az orvosi vizsgálat is.
  3. Az önálló gyógyszerszedéshez.
  4. A kórházi befekvés is részletes kidolgozásra került (mit kell vinni, látogatás, hogyan történik; gyógyítás a kórházban, kórházlátogatás).

Ezek a tananyagok elektronikus formában készültek el, de tervezzük egy összefoglaló könyvecske kiadását is.

A támogatott életvitelt folytató értelmi fogyatékosok számára készült tananyagok, emlékeztetők mellé minden esetben készül tananyag a támogató szakemberek számára is. Ennek részletes feldolgozása a támogató szakemberek tréningjén történik, a jó gyakorlatok ismertetésével és a gyakori problémák megoldásaival.

A kapcsolódó oldalakon támogató szakembereknek készült és könnyen érthető tananyagokat találhatnak.