Portfólió – Fotográfián alapuló művészetterápia

2017. 10.

A Down Alapítvány nagysikerű programja, a Fotográfián alapuló Művészetterápia (rövid nevén 'fotóterápia') idén már a negyedik turnusnál tart, annyira népszerű.

Értelmi sérült, nagyrészt Down-szindrómás gyermekek és felnőttek saját maguk által készített fotókkal, illetve saját maguk fotójából készített képzőművészeti alkotások révén fejlődnek és gyógyulnak. A résztvevők fotói különleges nézőpontból mutatják be a külvilágot, és ezt a kiállításokon a közönség számára kézzelfoghatóvá teszik.

A Fotográfián alapuló Művészetterápia hatékony fejlesztő és terápiás eszköz értelmi sérült gyermekeknek és felnőtteknek, ma már könnyen elérhető technikákat igényel, könnyen és gyorsan tanulható. Azonnal látszik az alkotás eredménye, mindig kéznél van egy mobiltelefon, vagy a hordozható pici kamera, tehát tetszés szerint alkalmazható. Az alkotás során az értelmi fogyatékos gyermekek és felnőttek megtanulják látni, megfigyelni, környezetüket, embertársaikat, saját magukat, megtanulhatnak dönteni arról, hogy mit és milyen beállításban fotózzanak, érdeklődési körüknek megfelelően választhatnak témát, megtanulnak komponálni és megtanulják helyesen megítélni a dolgokat.

Az alkotásaikból készült kiállítás pedig egy olyan nélkülözhetetlen visszajelzés számukra, amely megsokszorozza a terápia hatékonyságát. 

Pszichológusaink, és az érintett szülők véleménye szerint a  Fotográfián alapuló Művészetterápia már az első kurzus után is rendkívüli pozitív változásokat ért el résztvevők életében, a kiállítás pedig felejthetetlen élményt nyújtott nekik.

A terápia tematikáját pszichológusaink, gyógypedagógusaink, és fotóterapeuta, fotográfus bevonásával dolgoztuk ki, és fejlesztjük folyamatosan.

Jelenleg 17 Down-szindrómás gyermek, és 30  értelmi sérült felnőtt vesz részt a terápiás foglalkozásainkon, és táborainkban. 

Az első kurzusunkon annyira csodálatos alkotások születtek, hogy 2016 novemberében a Kolta Galériában közel 60 alkotás lett kiállítva. A galéria megnyitójáról és a tárlatról több médium is hírt adott. A kiállított fotókat neves fotóművészek véleményezték, nagyon pozitívan nyilatkoztak az alkotásokról.

A Fotográfián alapuló Művészetterápiáról a projekt saját facebook oldaláról informálódhatnak:

https://www.facebook.com/fotoesmuveszetterapia/

Oldalak