Down Alapítvány 1. számú Átmeneti és Napközi Otthona

A Down Alapitvány 1. sz. Átmeneti és Napközi Otthona Budapest 11. kerületében található. A kétszintes épületet hatalmas kert veszi körbe, amely a hely családias és nyugodt hangulatát biztosítja.

Az emeleti részen az Átmeneti Otthon került kialakításra, ahol tágas, világos szobákban 21 fő lakhatása biztosított. Az Átmeneti Otthonba legfeljebb 1 évre azok az  értelmi fogyatékos ügyfelek  nyernek felvételt, akik végleges intézményi elhelyezésükre várnak, de otthonukban erre nincs lehetőségük, illetve 1 évnél rövidebb időre azok az ügyfelek, ahol a család elfoglaltsága, programja miatt átmenetileg szükség van  a felügyeletre, teljes ellátásra.

Az épület földszintjén nappali ellátás keretében foglalkoztatás zajlik a műhelyekben, ahová az otthon lakói mellett a családokból, lakóotthonokból is érkeznek ügyfelek.

Működik egy Kerámia műhely, ahol leginkább saját elképzelés alapján kézzel formált tárgyak készülnek, melyet helyben a kemencében ki is tudnak égetni.

Működik egy Kreatív műhely, ahol leginkább papírral dolgoznak  az ügyfelek, de kreatívan  bánnak itt a cementtel, fával, gyönggyel, fonállal is.

A Rajz műhely a rajzolni, színezni, tervezni szerető ügyfeleket gyűjti, itt készülnek a füzetek, egyedi képeslapok az ünnepekre.

A Kertész csapat  az udvari feladatokat látja el, sepregetnek, füvet nyírnak, levelet gyűjtenek, komposztálnak, metszenek, a konyhakertet gondozzák.

A műhelyekben készült   termékeket értékesítik vásárokon, bemutatótermünkben, webshopon.

A foglalkoztatás 8 órától 15 óráig tart szünetekkel, kikapcsolódási, sportolási lehetőségekkel. A foglalkoztatást, a munka betanítását a folyamat segítését minden csoportban két munkatárs biztosítja.

A kikapcsolódásra a termekben, a sportolásra az udvaron van leginkább lehetőség. Sor kerül zenés, táncos mulatságra, filmnézésre, vetélkedőre, szívesen vesznek részt ismeretterjesztő előadásokon. Van pingpong, csocsó, kosárpalánk, röplabdapálya, ergométer,  tartanak számukra zumbát, földharc edzést, járnak teniszezni, bowlingozni, úszni.

Péntek délután  közös fejlesztő foglalkozások vannak,  ami elősegíti a társas kapcsolatokat, a feltöltődést. Születésnapokat és névnapokat rendszeresen megünnepelik, ilyenkor együtt sütnek valami finomságot és zenés, táncos bulit tartanak.

Ügyfeleink rendszeres orvosi szűrővizsgálatokon vesznek részt, egészségi állapotukra fokozott figyelmet fordítunk. Arra is törekszünk, hogy egészséges, rostban vitaminban gazdag, változatos legyen az  étkezésük. Nyaranta  helyben napközis táborokban vehetnek részt, de lehetőség van nyaralni a Balatonnál, illetve  Dobogókőn is.