Down-díj 2020

2020-ban ismét kiadjuk a Down-díjat olyan szakembereknek, akik kiemelkedően sokat tettek a Down-szindrómás gyerekek és felnőttek fejlesztéséért.

Eddig ketten kapták meg ezt a díjat kiemelkedő tevékenységükért: Kiss Tiborné Éva néni gyógypedagógus és dr. Balázs Mária fejlődésneurológus.
Kiss Tiborné a korai fejlesztés magyarországi megteremtője, a Gyógypedagógiai Főiskolai gyakorló óvodájának vezetőjeként első gyakorlati alkalmazója és nem utolsó sorban a Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központjának létrehozója.
Dr. Balázs Mária a Katona-módszert, ezt a korai neurohabilitációs módszert adaptálta a Down-szindrómás apróságokra és alkalmazta a Down Ambulancia részeként a korai gyógypedagógiai fejlesztéssel párhuzamosan folyó mozgásfejlesztésre.

Idén két személyt jelöltünk a Down-díjra: Göncz Árpádnét, Zsuzsa nénit  és dr. Ambrus Bencét a Down Ambulancia jelenlegi vezetőjét.

Göncz Zsuzsa néni first lady pozíciójából adódó lehetőségeket teljes egészében az értelmi fogyatékos és halmozottan sérült emberek szolgálatába állította. Létrehozta a Kézenfogva Alapítványt, kapcsolatai révén tudást és együttműködési lehetőségeket hozott Magyarországra a hozzánk képest előbbre járó országokból, elsősorban Hollandiából. Tanulmányutakat szervezett, szakembereket hívott meg és holland szakmai és anyagi segítséggel aktívan közreműködött annak a 20 lakóotthonnak a létrejöttében, melyek a modern szociális munka megteremtését, a fogyatékos emberek mindenki máséhoz hasonló életének, az inkluzív lakhatásnak első demonstratív megvalósítását jelentette Magyarországon. Kizárólag civil szervezetek által. Ennek a programnak a kapcsán alakultak ki azok a szakmai megoldások, melyek megalapozhatják a nagy bentlakásos intézetek megszüntetését és szolgálják a fogyatékos személyek jogait deklaráló emberjogi egyezményt (CRPD).

Dr. Ambrus Bence a Bethesda Kórházban működő Down Ambulancia vezetője. Belgyógyász, neurológus, odaadó orvosa több száz Down-szindrómás gyereknek 0–18 éves korig. Nem egyszerűen csak orvos, hanem tanácsadó, bátorító, példamutató ember a szülők, a családok számára. A kórházban rendelkezésre álló szakorvosokkal, szakrendelésekkel, és a kórházi osztályokkal szorosan együttműködik, hogy a Down-szindrómás apróságokon időben elvégezzék a koruknak megfelelő szűrővizsgálatokat és megkapják a lehető legjobb terápiákat. A jó orvosi ellátás jó egészségi állapotot eredményez, az egészséges gyerek pedig jól fejleszthető a korai gyógypedagógiai és mozgásfejlesztő módszerekkel. Ambrus Bence munkája, hozzáállása a kulcs a gyermek további fejlődéséhez, mindahhoz, amit felnőttkorára elérhet.

A Down-díj emlékérmet Cséri Lajos éremművész tervezte. Ezúton is köszönjük neki!