Göncz Árpádné, született Göntér Mária Zsuzsanna

Göncz Zsuzsa néni First Lady pozíciójából adódó lehetőségeket teljes egészében az értelmi fogyatékos és halmozottan sérült emberek szolgálatába állította. Létrehozta a Kézenfogva Alapítványt, kapcsolatai révén tudást és együttműködési lehetőségeket hozott Magyarországra a hozzánk képest előbbre járó országokból, elsősorban Hollandiából. Tanulmányutakat szervezett, szakembereket hívott meg és holland szakmai és anyagi segítséggel aktívan közreműködött annak a 20 lakóotthonnak a létrejöttében, melyek a modern szociális munka megteremtését, a fogyatékos emberek mindenki máséhoz hasonló életének, az inkluzív lakhatásnak első demonstratív megvalósítását jelentette Magyarországon. Kizárólag civil szervezetek által. Ennek a programnak a kapcsán alakultak ki azok a szakmai megoldások, melyek megalapozhatják a nagy bentlakásos intézetek megszüntetését és szolgálják a fogyatékos személyek jogait deklaráló emberjogi egyezményt (CRPD).

Zsuzsa néni a kezdetektől támogatta alapítványunkat, a Sarokházat például az ő közbenjárásának köszönhetően tudtuk megvásárolni és elindítani.
Ezen kívül az ő kapcsolata révén jutottunk ki tanulmányutakra, ahol megismerkedhettünk a holland lakóotthonokkal, munkahelyekkel, amik később mintául szolgáltak alapítványunk számára.

Önzetlenül dolgozott az értelmi fogyatékos emberekért, felhasználta nemzetközi kapcsolatait, First Ladyként végzett diplomáciai munkája során minden adódó lehetőséget kihasznált az Ügy, az ügyünk  szolgálata érdekében.

2020 márciusában a Down Alapítvány Zsuzsa néninek odaítélte a Down-díjat, amit a vészhelyzet miatt nem tudtunk átadni neki.

Sokunknak szolgáltatott példát Zsuzsa néni és férje Árpi bácsi.

Zsuzsa néni életének 97. évében, 2020. júniusában, családja körében hunyt el.

Nyugodjon békében!