Valueable Network: az új honlap hamarosan elérhető

2020. 11.

 Fontos hírek az értelmi fogyatékos emberek munkahelyi inklúzióját célzó európai projekt honlapjáról, amely hasznos információkat és újdonságokat tartalmaz. A projekt vezetője az AIPD (Olasz Down-szindróma Társaság) és partnerei különböző egyesületek, egyetemek, szakmai szervezetek. A projekt, amely ellenáll a koronavírus-járványnak és az ehhez társuló krízisnek a vendéglátóiparban. 102 vállalkozás, 6 európai ország, 400 értelmi fogyatékos munkavállaló.

 

A Valueable megújul, de nem csak stílusváltásról van szó: a 2020. november 3-tól elérhető új honlap célja, hogy több információval és újdonsággal szolgáljon az értelmi fogyatékos emberek munkahelyi inklúziója kapcsán Európa-szerte.

A stílusváltással egy vonzóbb honlapot kívántunk létrehozni, amely bármely érdeklődő számára egy színes, felhasználóbarát felület lesz. Manapság ha valamit keresünk, az első dolog, amit teszünk, az az, hogy rákeresünk Google-ön és a szociális médián. Ebből kifolyólag gondolta azt a Valueable Hálózat, hogy a megújulás nélkülözhetetlen. 

Az új megjelenés böngészésre ösztönzi a látogatót, így mélyebb betekintést nyer a munkahelyi inklúzió világába és annak a gyakorlati megvalósításába. Ezt segítik mind az információnyújtást célzó tartalmak (Valueable anyagok, videók), mind az értelmi fogyatékos munkavállalók, a vendéglátóipari menedzserek, mentorok és a munkahelyi inklúziót támogató szakmai szervezetek által megosztott tapasztalatok.

Az új honlap november 3-tól lesz elérhető, pontosan egy hónappal a fogyatékos emberek világnapja előtt.

 A projekt: miről szól, hogy is működik? A Valueable Hálózat egy, az értelmi fogyatékos személyek munkahelyi inklúzióját támogató európai projekt  a vendéglátás területén. A korábbi két pályázatot (2014-2017 és 2017-2019 között) követően a harmadik szakasz 2019. szeptember 15-én indult és 2020. január 15-ig tart. Az Erasmus+ projekt koordinálását az AIPD (Olasz Down-szindróma Társaság) látja el és a partnerei Európa-szerte működő egyesületek, egyetemek, szakmai szervezetek. A projekt egyik fő eszköze a “Valueable – handing opportunities” nemzetközi védjegy, amelyet azok a vendéglátóhelyek viselhetnek, amelyek elkötelezettek értelmi fogyatékos munkavállalók alkalmazásában, szakmai fejlődésük előmozdításában. Ez egy, az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) által hivatalosan bejegyzett védjegy.

 Eddigi eredmények: Az Európai Unió és az Erasmus+ program támogatásának, a Valueable csapata és a velük együttműködő személyek munkájának és a vendéglátó vállalkozások lenyűgöző nyitottságának köszönhetően a Valueable Hálózatnak jelenleg 102 partnere van hat országban: Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban, Németországban, Magyarországon és Törökországban. Körülbelül 400 értelmi fogyatékos munkavállaló kapott lehetőséget, hogy kipróbálja magát különböző hotelekben, panziókban, éttermekben, kávézókban és gyorséttermekben akár gyakornokként, akár alkalmazottként. A koronavírus-járvány jelenleg számos nehézséget okoz a vendéglátóipar számára, amelyet a gazdasági krízis leginkább érint. Az új elhelyezkedések felfüggesztése, illetve lehetetlensége aggasztó.

Ennek ellenére a Valueable csapata és partnerei kitartóan dolgoznak a munkahelyi inklúzió előmozdításán, amelynek eredménye most is tapasztalható: a legutóbbi nagy eredményünk, hogy az Európai Bizottság munkahelyi diszkrimináció ellen küzdő kampánya keretében kiadott Ígéretes Gyakorlatok Gyűjteményébe beválogatották a Valueable Hálózatot is.

Ezenfelül az Európai Bizottság meghívta a Valueable Hálózat delegáltjait, hogy a Szakmai Készségek Európai Hetén november 12-én bemutassák a Valueable Hálózatot mint az inklúziót célzó Erasmus+ projektet. Ez egy újabb egyértelmű jele annak, hogy a vírus nem állhat ilyen fontos ügyek újtába.

 

Maradjanak velünk, a legújabb információkért kövessék a Down Alapítvány és a Valueable Network facebook oldalát! Ebben az időszakban is kitartóan dolgozunk az értelmi fogyatékos emberek munkahelyi inklúzióján!