Teeendők poloskairtás előtt és után protokoll

Teendők poloskairtás előtt és után

Lakó és átmeneti otthonainkban is sajnálatos módon újra és újra szembe kell néznünk az ágyi poloska fertőzöttség jelenlétével, ami tulajdonképpen nem egy rendkívüli esemény itt Budapesten. Köztudott, hogy a főváros szinte valamennyi kerületében, különösen az utóbbi néhány évben a korábbinál is nagyobb a poloska invázió, így a behurcolás veszélye fokozottan fennáll.

Legfontosabb, hogy az ágyi poloskát találjuk meg és ismerjük fel, azaz a probléma pontos

meghatározása nélkül, ne kezdeményezzük a poloskairtást!

Ha az ügyfeleken titokzatos, bizonytalan, csípésszerű tüneteket észlelünk, először tisztázzuk azok pontos eredetét, tehát az elváltozásokat mutassuk meg szakorvosnak. Nem szabad automatikusan a kártevőirtó céget vagy szakembert hívni. Szakmailag és etikailag is hibát követ el az a gázmester, aki biztos és pontos átvizsgálás nélkül - csupán anyagi érdekből - irtást végez anélkül, hogy az valóban indokolt lenne. Erre különösen figyeljünk oda!

Az ágyi poloska felkutatásában egy erős fényű lámpa feltétlenül szükséges!

Javaslom, hogy gyanú esetén a következő búvóhelyeket nézzük át:

Az ágy minden része érintett lehet, elsősorban varrások, illesztések, kárpittűzések, rojtok, fa-összeeresztések találkozása. A matrac oldalvarrásai, továbbá az ágyrács kiemelten ellenőrizendő helyek az ágyi poloska felderítésekor. A fejtámla, háttámla falhoz eső (belső) részének kárpit tűzése is nagyon jellemző poloskás zug.

Az ágy két méteres körzetében a következő helyeket kell még átvizsgálnunk:

lambéria és szegőlécek, falvédő felfogatás, képkeretek hátoldala, falitükör kerete, hézagos tapéta, bútorok belső és hátsó illesztései, párnák, takarók, faliszőnyeg, elektromos csatlakozók és falra szerelt bármilyen tárgyak falnál lévő szűk hézagai. Továbbá bármilyen hasadék az alvó ember két méteres környezetében. Ha a poloska felkutatása eredménytelen, de meggyőződésünk, hogy a csípések poloskától származnak (pl. bőrgyógyász diagnózisa) kérjük szakember segítségét.

A lakóotthon előkészítése, poloskairtás előtti teendők:

Ha az ágyi poloska azonosítása megtörtént, az otthonban poloskairtásra van szükség. Tudni kell, hogy kizárólag a hálószoba érintett! Alvás céljára nem használt helyiségekben nem kell poloskát irtani, csak különleges esetekben, például nagyon apró lakás, vagy nagyon erős fertőzöttség esetén. Az ágyban, és annak körülbelül két méteres körzetében rejtőznek az ágyi poloskák, tehát ezeket a helyeket kell előkészíteni az irtáshoz.

Fontos tudnivaló:

  • Túlzsúfolt, telepakolt környezetben nem lehet hatékony poloskairtást végezni.
  • Ha kipakoljuk az érintett lakószoba tárgyait a lakóotthon egyéb pontjaira, széthurcoljuk
    a poloskákat is, ami a célzott poloskairtás eredményét veszélyezteti.

Mi akkor a teendő?

A lakószobában eleve csökkenteni kell a zsúfoltságot. Ki kell pakolni az ágyneműtartót, az ágyhoz közeli polcokat le kell rámolni, a polc felületeit szabaddá kell tenni. A kényes, azaz permetezéssel/vizes befújással nem kezelhető tárgyakat be kell zsákolni. Ezzel az egyszerű módszerrel az ágyi poloskát elszeparálhatjuk a külvilágtól, nem tud vért szívni, és így szobahőmérsékleten maximum 3 hónap alatt elpusztul. A hosszú időre nélkülözhető, kényes tárgyakkal tehát ezt célszerű tenni még az irtást végző szakember megérkezése előtt.

Javaslatok:

  • A 3 hónapon belül használni kívánt ruhaneműt külön érdemes zsákolni. Ezeket használat előtt ki lehet mosni, a 60 fokon történő mosás biztosan elpusztítja az ágyi poloskát és a petéjét is.
  • Bútort kidobni nem kell, maradhat a szobában, nem kell feltétlenül kivinni onnan.
  • Ha azonban az ominózus poloskás ágyban a későbbiekben nem szívesen alszik a tulajdonosa, és ez elég gyakori, akkor viszont a poloskairtás előtt, távolítsuk el azt. Persze nem árt gondoskodni a hatékony jelölésről, például ragasszunk rá feliratot: “VIGYÁZZ! POLOSKÁS ÁGY! NE VIDD HAZA!”
  • Mozgatott használati tárgyak (papucs, távirányító, mobiltelefon) az ágyi poloska számára nem megfelelő búvóhelyek. Ezen tárgyakat nem kell lefújni vagy bezsákolni, de célszerű olyan helyre pakolni, ahol nem zavarnak a poloskairtás során.
  • Általában nem kedveli a poloska a hideg felületeket a fémet, az üveget, de sajnos ez sem törvényszerű, ritkán ilyen helyeken is rejtőzhet.

Poloskairtás:

A megfelelően előkészített szobákban a szakember alapos munkát kell, hogy végezzen. Tartós irtószeres mezővel kell kezelnie az ágyat, továbbá minden olyan zugot, amelyben poloska rejtőzhet, illetve azokat a felületeket, amelyeken az ágyi poloskák az alvó ember irányába közlekednek. A kártevőirtó szakemberek rovarirtó koncentrátumot használnak, és permetezéssel juttatják azt a felületekre.

Poloskairtás után:

A kártevőirtó szakembernek pontos iránymutatást kell adnia azzal kapcsolatban, hogy a kezelt helyiségeket mikor lehet használatba venni, kell-e szellőztetni stb. Nagyon fontos, hogy a poloskairtás során lefújt felületeket ne takarítsuk le. A porszívózás általában megengedett, a vizes takarítás azonban tilos! Általánosan 10 nap után kell meggyőződni arról, hogy a poloska fertőzöttség megszűnt, vagy sem. A kezelést követő 1-9. napon belül megjelenő ágyi poloska, vagy poloskacsípés nem jelent automatikusan sikertelen irtást. Vagyis 1-10 napon belül ismétlő irtásra még nincs szükség, hiszen az alkalmazott irtószer folyamatosan működik még a felületeken. 10 nap után, ha szükséges, újabb irtást kell végeztetni.

Felhívom a figyelmet arra, hogy nagyon körültekintően és jó referenciákkal rendelkező szakembert válasszunk, mert sajnos előfordulhat, hogy egyes - csupán a pénzre hajtó gázmesterek - indokolatlanul is újabb és újabb rovarirtást javasolnak, ami alaposan megterhelheti a költségvetésünket!

A protokoll érvényessége: 2017. november 8-tól.

Készítette: Vámos Magdolna            egészségügyi auditor

Jóváhagyta (központi titkárságon tárolt eredeti példány aláírásával):  ...................................................

                                                                                                                       Dr. Gruiz Katalin

                                                                                                                Down Alapítvány elnöke