Sárkány Kinga, pszichológus, foglalkoztatási tanácsadó

Egyéb

Végzettségemet tekintve pszichológus vagyok, az állami és magánszférában is szereztem tapasztalatot: dolgoztam életvezetési problémákkal küzdő egyetemistákkal, felnőttekkel, kamaszokkal, és a gyermekvárás küszöbén álló párokkal. Emellett közel 7 évig dolgoztam szervezetfejlesztéssel, ahol alkalmassági vizsgálatok vezetésével, szervezetfejlesztési feladatokkal és tréningek kialakításával, szervezésével és tartásával foglalkoztam. Jelenleg alapítványi munkám mellett tanácsadó szakpszichológusként is dolgozom.

Az értelmi akadályozott célcsoporttal korábbi, kutatói munkám kapcsán ismerkedtem meg, ahol szakirodalomkutatást végeztem SNI és digitális oktatás témakörében. Vezetői indítványozásra ekkor szerveztem először érzékenyítő tréninget és speciális iskolai látogatásokat a tananyagfejlesztő munkatársak számára. Ahhoz, hogy jobban el tudjak mélyülni a szakirodalomban, nekem is bele kellett ásnom magam az enyhe és középsúlyos értelmileg akadályozott személyek világába, képességeibe, életvitelébe, lehetőségeibe. Többek között azt tapasztaltam, hogy az oktatási rendszerből való kilépés után csak korlátozott lehetősége van egy értelmileg akadályozott fiatalnak a továbblépésre és az önálló életvitel megteremtésére még akkor is, ha képességei ezt lehetővé tudnák tenni számára. Sokszor ugyanakkor maga a fiatal sincs tudatában saját képességeinek, készségeinek, és még kevésbé a munkaerőpiaci lehetőségeknek.

A Down Alapítványi munkám célja ennek a szakadéknak az áthidalása: egyrészt az értelmileg akadályozott ügyfelek támogatása a számukra megfelelő munkahely megtalálásában, és az ott való helytállásban; másrészt az inkluzív munkahelyek felkészítése, folyamatos támogatása, mentorálása az értelmileg akadályozott munkavállalóval való sikeres, közös munkában. Foglalkoztatási tanácsadóként elsősorban a nyílt munkaerőpiaci elhelyezéseket támogatom, koordinálom. Azért különleges számomra ez a munkakör, mert nem csak munkát végzek, hanem hiszek abban, hogy ügyfeleimet egy új, a korábbinál önállóbb, felnőtt élethez is hozzá tudom segíteni.