FOF2022 Tudástár

A Down Alapítvány a FOF2021 pályázat tapasztalataiból kiindulva a FOF2022 pályázatában újra a szakemberek attitűdjének és szemléletének formálását, érzékenyítését tűzte ki célul magában foglalva az értelmi fogyatékos felnőttek támogatását a párkapcsolati és szexuális életben – tekintetbe véve a bántalmazás kockázatait is (pl. szexuális visszaélések, beleegyezés hiánya, fogamzásgátlás visszásságai stb.). Pályázatunkban a segítők általános szemléletformálásán kívül célunk volt az egyenlő esélyeken alapuló támogató attitűd fejlesztése az intim kapcsolatokban. 

A program során a szemléletformáló foglalkozássorozatba is építettünk kifejezetten a szexualitás és párkapcsolatok témáját feldolgozó blokkot, illetve az esetmegbeszélések során is ösztönöztük, hogy ez legyen a fő fókusz – amikor ez releváns volt.

A tematikus workshopok már kizárólag a fogyatékosság és nemiség, illetve párkapcsolatok és szexualitás témájával foglalkoztak, itt volt lehetőség a jó gyakorlatok és nehézségek közös megvitatására.

A megvalósítás során a legfőbb célunk az volt, hogy aktív szakmai témává tegyük ezt a területet, azonosítsuk, hogy szakemberek szintjén milyen pontokon ütközünk nehézségekbe, illetve milyen más jól működő gyakorlatok, irányelvek jellemzik a szakmai munkát.

Ha a támogató szakemberek már megfelelően érzékenyítettek a témában és ők maguk is felkészültek arra, hogy ebben a témában is segítsék az ügyfelek fejlődését és önállóságának, esélyegyenlőségének az előmozdítását, akkor megvan a szükséges alap ahhoz, hogy elindítsuk a közös munkát a felnőtt értelmi fogyatékos ügyfeleinkkel és szükség szerint hozzátartozóikkal.

Ennek megfelelően a pályázatban a következő tevékenységeket valósítottuk meg:

  1. Szemléletformáló foglalkozás szakemberek részére
  2. Értelmi fogyatékos ügyfelek mentorálása
  3. Esetmegbeszélések
  4. Tematikus workshop szakemberek részére
  5. FOF2022 Tudástár létrehozása

 

A Down Alapítvány FOF2022 pályázata a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet és a Magyar Belügyminisztérium támogatásával valósult meg.

 

A feltöltött anyagokon kívül további hasznos linkek, videók, tartalmak:

 

 

Kapcsolódó oldalak
Milyen fogalmak kapcsolódnak a párkapcsolat, szexualitás és értelmi fogyatékosság témához? (FOF2022 Tematikus workshop 1)
Milyen fogalmak kapcsolódnak a párkapcsolat, szexualitás és értelmi fogyatékosság témához? (FOF2022 Tematikus workshop 2)